Nieuwe leidraad cultuursensitieve dementiediagnostiek op de geheugenpolikliniek
Ter gelegenheid van Wereld Alzheimer Dag - afgelopen zaterdag 21 september - vragen wij aandacht voor de diversiteit onder mensen met dementie. Mensen met een migratieachtergrond krijgen namelijk vaker te maken met dementie. Een goede en tijdige diagnose stellen is belangrijk om extra uitleg en passende ondersteuning te kunnen bieden. Uit onze ervaring blijkt dat geheugenpoliklinieken in Nederland met uitdagingen kampen t.a.v. de groeiende diversiteit onder mensen met dementie, die vragen om aanpassingen ten aanzien van taal, cultuur, geletterdheid en gezondheidsvaardigheden.
Het gaat er om dat je je bewust bent van je eigen cultuur, van eigen normen en waarden. Dat je weet dat het mogelijk voor een patiënt anders zou kunnen zijn. Op het moment dat je dat inziet, kun je een brug bouwen.
Samen met collega’s in het veld hebben de clinici en onderzoekers van het Alzheimercentrum Erasmus MC een Leidraad voor cultuursensitieve dementiediagnostiek in de geheugenpolikliniek opgesteld. Met deze leidraad willen wij bijdragen aan de kennis en vaardigheden ter ondersteuning van dementiediagnostiek in een diverse populatie.
De leidraad, evenals informatieve video’s, is hieronder te vinden.
We willen graag onze collega’s van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, het Haga Ziekenhuis in Den Haag, het Medisch Spectrum Twente in Enschede en het OLVG in Amsterdam (sinds 2023 STZ Expertisecentrum cognitieve stoornissen bij mensen met een migratieachtergrond) bedanken voor de waardevolle samenwerking.
Onderzoek naar cultuursensitieve dementiediagnostiek in het Alzheimercentrum Erasmus MC is de afgelopen jaren mogelijk gemaakt door: ZonMw, Health Holland en Alzheimer Nederland (ABOARD & TULIPA project), Erasmus MC Koers 23.