Leidraad cultuursensitieve dementiediagnostiek
Leidraad cultuursensitieve dementiediagnostiek. Richtinggevend document t.a.v. cultuursensitieve diagnostiek op de geheugenpoli.
Klik hier voor de leidraad.
Door de toenemende diversiteit onder 50 plussers in Nederland, treffen zorgprofessionals op de geheugenpolikliniek steeds vaker patiënten met een diverse achtergrond. Deze diversiteit betreft aspecten zoals taal, cultuur, opleidingsniveau, geletterdheid, gezondheidsvaardigheden en kennis over dementie. In deze leidraad bieden wij informatie en advies om cultuursensitieve dementiediagnostiek op de geheugenpolikliniek te bevorderen.
De leidraad is samengesteld op basis van ervaringen, kennis en kunde die de afgelopen jaren zijn opgedaan op de geheugenpolikliniek voor migranten in het Erasmus MC, in wetenschappelijk onderzoek, evenals ervaringen van onze TULIPA partners: zorgprofessionals verbonden aan de geheugenpoliklinieken van het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, het Haga Ziekenhuis in Den Haag, het Medisch Spectrum Twente in Enschede en het OLVG in Amsterdam (sinds 2023 STZ Expertisecentrum cognitieve stoornissen bij ouderen met een migratieachtergrond).
Leidraad cultuursensitieve dementiediagnostiek
In deze video vertellen we je graag meer over de totstandkoming van de leidraad cultuursensitieve dementiediagnostiek in de geheugenpolikliniek. Wij hopen hiermee bij te dragen aan de kennis en vaardigheden ten aanzien van dementiediagnostiek in een diverse populatie.
Diversiteit in de spreekkamer
In deze video belichten we graag enkele aandachtspunten omtrent diversiteit in de spreekkamer. We bespreken onder andere hoe je het dagelijks functioneren kunt uitvragen en waarom aandacht voor stemming en angst ook belangrijk is.
Diversiteit en het neuropsychologisch onderzoek
In deze video bespreken we een aantal aandachtspunten voor het kiezen van het instrumentarium voor het neuropsychologisch onderzoek, maar vertellen we je ook meet over de totstandkoming van de TULIPA testbatterij.
Werken met tolken
In deze video bespreekt onze studenttolk Özlem waarom het belangrijk is om een (professionele) tolk in de spreekkamer te hebben en deelt ze haar eigen ervaring.